Kaascrackers

Kaakcrackers

Ingrediënten (voor 30 stuks)
– 3 eetlepels boter
– 225 gr. speltbloem + iets extra om te bestuiven
– 1 theelepel zeezout
– 1 theelepel fijngestampte mosterdzaadjes of mosterd.
– 170 gr. vers geraspte kaas (niet uit een zakje)
– 2 el wittewijnazijn
– 1 ijsklontje
– sesamzaadjes (of kummel- of venkelzaadjes)

Bereiding:
Mix in een kom met de handmixer op de laagste stand de boter, het bloem, het zout en de mosterd in 30 sec. tot een kruimelig geheel. Voeg de kaas toe en mix nog een paar seconden door.
Meet in een maatbeker 180 ml water af en meng deze met de azijn en het ijsklontje. Laat het even koud worden. Mix 6 eetlepels van het azijnmengsel door het deeg. Mix lepel voor lepel
de rest van de azijn erdoor, totdat het deeg stevig wordt en aan de mixbladen blijft kleven. Leg het deeg terug in de kom en dek het af. Laat het ten tenminste 2 uur rusten in de koelkast.
Het blijft in de koelkast een paar dagen goed, mocht je niet al het deeg gelijk willen gebruiken.  Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, voeg als het deeg te slap is nog extra bloem toe. Rol het uit tot een halve cm dik.
Snijd crackers in vormpjes naar keuze en gebruik een spatel om ze op de bakplaat te leggen. Houd voldoende ruimte tussen de crackers. Strooi de sesamzaadjes over de crackers en druk ze iets aan. Bak de crackers 20min. in de oven totdat de onderkant bruin is en de bovenkant ook een lichte kleur heeft. Schakel de oven uit en laat de crackers 20min. afkoelen in de oven. Zet de ovendeur op een kier, dit zorgt ervoor dat de krokant (en niet zacht) worden.

Leave a Comment