Pureren of Rapley?

eten voor de kleintjes

Pureren of Rapley?

Vorig jaar mei, met mijn verjaardag, kreeg ik van een vriendin het boek: Eten voor de kleintjes, van Stefan Kleintjes. Dit boek beschrijft het aanbieden van vast voedsel in stukjes. We hadden hier al eens samen over gesproken, maar het kokhalzen stond me een beetje tegen. Na het lezen van het boek was ik enthousiast, dit klonk erg natuurlijk. Stefan Kleintjes beschrijft namelijk dat je een aantal dagen dezelfde groente moet aanbieden, zodat je baby aan deze smaak went. Vanaf 6 maanden, als je baby gezond is!!!, kun je voedsel in stukjes aanbieden. Je baby zal dit dan zelf naar zijn mondje brengen en oefening baart kunst, in een paar weken steeds meer zelf kunnen eten. Het stond mooi beschreven, dit leek mij wel wat. Ook mijn man vond het prima om het zo te introduceren.

Onze dochter was 5 maanden en kwijlde letterlijk haar hele shirtje nat als wij iets aten. Ik vond dat we absoluut tot 6 maanden moesten wachten met ander voedsel aanbieden dan borstvoeding (daar zal ik later nog wel over schrijven), maar we vonden het te zielig worden en besloten voedsel aan te bieden. De rapley methode was even uitgesloten, omdat ze nog maar 5 maanden was. We zijn wel volgens het introductieschema van Stefan Kleintjes voedsel gaan introduceren, maar niet in stukjes. Zo gaven we 5 dagen broccoli, 5 dagen bloemkool, 5 dagen boontjes, 5 dagen worteltjes, 5 dagen courgette etc.

Met 6,5 maand durfde ik het aan toch een voedsel te geven in stukjes, volgens de Rapley methode. Het klinkt zo mooi, natuurlijk en goed dat ik het graag wilde proberen. Onze dochter begon er erg bij te kokhalzen en ik kreeg er zo onwijs veel stress van dat ik het maar weer ben gaan pureren.. Zo zie je maar, het kan op papier mooi zijn, als het in de praktijk niet goed voelt, niet doen. Inmiddels is ze bijna 8 maanden en pureren we het nog steeds, maar steeds grover. Brood krijgt ze wel in stukjes en pakt ze zelf. We zullen het binnenkort nog eens met groenten proberen.

Ik geloof ook zeker dat het per kindje verschillend is, bij de één is het kokhalsreflex erger dan bij de ander. En het reflex is hartstikke natuurlijk, er is helemaal niets mis mee. Ik denk dat het aan de ouders ligt of je er tegen kan of niet. Ik vond het te eng en was steeds bang dat ze stikte. Ik denk dat je dat ook overbrengt op je kindje, dus helaas voor ons niet vanaf 6 maanden Rapley methode. Misschien vanaf 8 maanden.

Related posts

Leave a Comment