Voeding Baby

Voeding baby

Bij de komst van je baby sta je voor allerlei keuzes. Ga je borstvoeding geven, kies je voor kunstvoeding, wanneer kies je voor het eerste hapje, met 4 of 6 maanden, geef je gepureerd voedsel of in stukken (rapley methode)? Alle keuzes die je als ouder maakt zijn goed, laat ik dat voorop stellen. Op deze pagina lees je over borstvoeding, kunstvoeding, eerste hapjes en schema’s. In de tabbladen vind je recepten.

Borstvoeding

Borstvoeding is een natuurlijke manier om zuigelingen en kleine kinderen van melk te voorzien. De moedermelk is speciaal voor mensenbaby’s gemaakt. Een goede start zorgt ervoor dat borstvoeding een prettige ervaring kan zijn voor moeder en baby. Borstvoeding zal voor de meeste moeders makkelijk en probleemloos verlopen. Dit vergt een goede voorbereiding, aanlegtechniek en begeleiding in de eerste dagen. De meeste moeders zijn na een goede start in staat haar kinderen gedurende ongeveer zes maanden uitsluitend van moedermelk te voorzien. Elke periode van borstvoeding is meegenomen voor je kindje. Sommige moeders geven een maand borstvoeding, de ander twee jaar. Elke periode is goed voor je kindje en doe waar je je goed bij voelt.

Kunstvoeding

Soms lukt de borstvoeding niet om medische of andere redenen of kies je voor kunstvoeding. Vooropgesteld: ik sta achter borstvoeding, dit is de meest natuurlijke voeding voor je kindje. Lukt de borstvoeding niet of kies je hier niet voor, voel je niet slecht, kunstvoeding is gemaakt voor baby’s en groeien er prima door. Volg de adviezen van het consultatiebureau met het geven van kunstvoeding.

Eerste hapje

Wanneer begin je met het eerste hapje? Wat geef je als het eerste hapje? Welke methode hanteer je, gepureerd of de rapley methode? Allemaal vragen die bij je kunnen spelen als je baby groter wordt. Van het consultatiebureau mag je beginnen met 4 maanden. Het advies is doorgaans te beginnen met fruit. Ik zou willen adviseren vanaf 6 maanden te starten met het geven van hapjes. Rond de 6 maanden is het darmslijmvlies van je baby goed ontwikkeld en kan het ander voedsel dan melk verteren. Door te starten met 6 maanden verklein je de kans op allergieën en intoleranties.  Start met groente, fruit is zoet en wordt veelal geaccepteerd door je baby, groente ligt iets anders. Je kan groente of fruit pureren of in stukjes aanbieden; de Rapely methode. Persoonlijk vind ik dit een erg leuke methode. Toegegeven, het kokhalzen voelde niet echt comfortabel, dus in het begin pureerden wij ook de voeding. Als je baby het voedsel goed kauwt met zijn kaakjes kun je zeker voedsel in stukjes aanbieden. Doe waar jij je goed bij voelt.

Schema

Het introductie schema van de Rapley methode spreekt mij erg aan. Het is inzichtelijk en biedt handvatten tijdens het introduceren van vaste voeding.

Download hier het schema.

Wil je meer lezen over de Rapley methode?   Eten voor de Kleintjes, kleintjes van 0-4 leren zelf eten, Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en lactatiekundige ibclc; 5e druk 2015.
Het schema kun je ook gebruiken als je geen borstvoeding geeft.

Leave a Comment