Wanneer beginnen met vast voedsel baby?

broccoli

Wanneer beginnen met vast voedsel voor je baby?

Deze vraag heb ik mij afgesteld in de eerste maanden dat onze dochter er was. Ik gaf vanaf de geboorte borstvoeding en had het boek eten voor de kleintjes in huis. Het consultatiebureau zegt in veel gevallen dat je vanaf 4 maanden mag beginnen met groente of fruit aanbieden. Na het lezen van het boek was ik overtuigd pas groente of fruit aan te bieden vanaf 6 maanden.

Vanaf 6 maanden is de aanleg van het slijmvlies in de darmen van je baby zo goed als voltooid. Omdat ik zelf de ziekte van Crohn heb, wilde ik zo lang mogelijk wachten met het introduceren van groente en fruit. Ik wilde er zeker van zijn dat haar darmpjes het aan zouden kunnen. Ik zou ook willen adviseren vanuit dit oogpunt te wachten tot 6 maanden. In de praktijk bleek bij ons dat onze dochter met 5,5 maand zo ontzettend toe was aan vaste voeding dat we langzaam gestart zijn.

Nadat je een antwoord hebt gevonden op wanneer je wilt beginnen met het aanbieden van vast voedsel, rijst de vraag: waar begin je dan mee..? Ik vond hierop antwoord in het boek eten voor de Kleintjes. Dit boek heeft een voedselintroductieschema die wij erg handig vinden.

Ik zou adviseren: begin altijd met groente aan te bieden. Fruit is van nature zoet en zal eigenlijk ieder kind lekker vinden. Zoet is een smaak dat snel went, dus kan groente lastiger gaan. Wij zijn begonnen met broccoli. Gedurende 5 dagen hebben we broccoli aangeboden, zodat ze aan de smaak zou wennen. Na deze 5 dagen volgden 5 dagen bloemkool, daarna 5 dagen wortels, 5 dagen courgette en 5 dagen boontjes. Inmiddels waren we bijna een maand verder en hebben we fruit aangeboden op dezelfde manier: 5 dagen peer, 5 dagen banaan, 5 dagen appel.

Als je smaken gaat mengen kan een kind de smaak niet onderscheiden en is het één brei als het ware. Daarom vind ik potjes geen goed idee, hier komen allerlei smaken samen. Een kind leert zo niet de pure smaak van voedsel.

Vanaf een maand of 7 hebben we aardappel toegevoegd aan de groentes. Ook zijn we begonnen met een broodje aanbieden. Heb je vragen of wil je advies? Mail me gerust.

Related posts

Leave a Comment